Omdat SIP veel gelijkenis vertoont met HTTP en SMTP is het voor veel beheerders maar ook programmeurs eenvoudig te lezen taal. Iedere zelfrespecterende ICT\'er die een batchfile of BASIC-code begrijpt zal geen moeilijke obstakels tegenkomen bij het begrijpen van SIP.
Door gebruik te maken van scripting kun je SIP gebruiken als programmeertaal.
CPL is de eerste (XML) scriptingtaal die er bestond voor SIP. Het is nog geen API maar heeft wel de kenmerken ervan. CPL is een afkorting voor Call Processing Language. CPL is vooral bedoeld om kleine lichte taken te doen die zowel op de clientside als serverside kunnen worden geimplementeerd. Zo kun je CPL op een gezette tijd en datum als een soort batchfile bepaalde opdrachten laten uitvoeren.
Als je zwaardere taken gaat laten uitvoeren zoals een database raadplegen is het waarschijnlijk verstandiger dit op de server te draaien. CGI is hiervoor een bekende taal die hier ook goed geschikt voor is. Je kunt Perl, Tcl, C, C++ of Java gebruiken voor SIP-CGI waardoor je een flinke keus hebt onder de bestaande ontwikkelaars en programmeurs. Voor afkortingsfreaks hebben we weer een afkorting : CGI is Common Gateway Interface.
SIP servlets zijn hetzelfde als de bekende HTTP servlets. Ze draaien in de Java Virtual Machine op de server die typische database handelingen verwerkt. Omdat SIP servlets in Java zijn geschreven kun je ze makkelijk uitwisselen tussen servers en operating systemen, de onafhankelijkheid van besturingssysteem van het Java platform heb je dan als bijkomend voordeel.
Als je op zoek bent naar een API, kun je de commerciel JAIN API overwegen. JAIN API\'s zijn een toevoeging op het JAVA Platform.
Parlay bied al vanaf 1998 een open API aan. Hun sterke kant is dan ook dat zij zich als de open API promoten ten behoeve SIP oplossingen. Het fijne van een open API is dat je niet gebonden bent aan een leverancier.
Bij het uitzoeken van de programmeertaal kun je het beste een keuze maken uit de mogelijkheden die je intern en extern tot je beschikking hebt.
SIP als programmeertaal als programmeertaal is dus een mogelijkheid voor veel VoIP gerelateerde zaken. Wil je meer weten over de technische kant van VoIP, neem eens een kijkje op Adinets.com.
zondag 12 juli 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten