Je hebt voldoende keuze uit VoIP PBX systemen. Je hebt de vrijheid om Linux als OS te nemen bij de keuze van een IP centrale. Tegenwoordig doen een aantal aanbieders hun software zowel in de Windows-smaak als Linux aanbieden. Je ziet steeds vaker zelfs ook Apple als keuze worden toegevoegd. Over die andere besturingssystemen zal ik ook nog schrijven, maar in dit artikel even de schijnwerpers op Linux.
Linux oplossingen zijn ook als Open Source en Freeware te krijgen. Diverse Linux distributies zijn gratis of vragen een kleine vergoeding.
VoIP en Linux gaan goed samen. Linux houd al sinds het begin van Linux redelijk de VoIP ontwikkelingen bij. Asterisk is een bekende oplossingen van een VoIP PBX systeem op Linux gebaseerd.
Geef bijvoorbeeld PBXnSIP ook een kans om hun oplossing te bekijken. Je kunt een proefversie downloaden. PBXnSIP is één van de weinigen die Windows en Linux en MacOS als Operating Systeem ondersteunen.
Veel uitprobeer versies hebben een beperkende factor ingebouwd. Deze versies zijn enkel om te kijken of de technische mogelijkheden je aanspreken waar je na je testperiode overgaat tot het aanschaffen van de volledige versie. Let goed op als je een keuze gaat maken tussen een gratis versie en een commerciele versie. Misschien is het in jouw situatie toch beter iets meer budget te reserveren zodat je makkelijker kunt doorgroeien in de nabije toekomst. Je zou niet willen dat je een gratis Linux VoIP centrale implementeert en 2 maanden later een volledig nieuw traject moet ingaan om de groei van de behoefte aan te kunnen.
Ik raad je ook aan om te controleren hoe het zit met ondersteuning en upgrades. Probeer te voorkomen dat je goedkoop met gratis software gaat werken maar je jaarlijkse kosten enorm zijn, let hier op.
Dit laatste geld natuurlijk ook voor gratis Windows- of Mac OS-versies.
Mocht jij of jouw systeembeheerder geen kaas hebben gegeten van Linux zou ik Linux niet overwegen. Verstandige keuze zou zijn een platform die je momenteel al hebt. Het fijne hiervan is dat je geen ellende op je nek haalt en onvoorziene kosten die misschien om de hoek komen kijken waar jij geen rekening mee hebt gehouden omdat Linux niet je terrein is.
Je moet er rekening mee houden dat binnen Linux er ook verschillen bestaan. Zo heb je verschillende distribiteurs. Hier diegene die je het meeste tegenkomt bij VoIP: RedHat ES4, CentOS 5, Debian 4.0 en FreeBSD 7.0/32 en SuSE 10. Je kiest de distributie waar je de meeste kennis van hebt of kan inhuren om zo ellende te voorkomen.
Wil je meer weten over VoIP en de mogelijkheden van voip en linux, kijk dan op de informatieve sites op Internet, want er is genoeg gratis informatie te vinden.
vrijdag 19 juni 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten