dinsdag 30 juni 2009

VoIP dienst

Indien jouw snelle internet geregeld is via kabel of ADSL heb je kans dat je een VoIP dienst kunt kiezen als extra dienst naast je internetverbinding. Providers die zowel internet,TV als bellen aanbieden, noemt men ook wel Triple Play providers. Je kunt via hun internetten, TV kijken en een VoIP dienst gebruiken.

Als je de VoIP dienst van je provider wilt gebruiken zal je modem dit moeten ondersteunen. Je kunt natuurlijk ook zelf over het internet gedeelte VoIP gebruiken. Je moet dan wel beseffen dat de verbruikte bandbreedte af gaat van de capaciteit op je internetaansluiting.

Afhankelijk van je provider bied deze een eenvoudige of uitgebreide VoIP dienst. Er zijn providers die het eenvoudig laten en waar alleen bellen mogelijk is terwijl andere voicemail of andere extra\'s aanbieden als VoIP dienst. De opties worden soms in rekening gebracht bij de klant terwijl andere providers deze in de abonnementsprijs hebben verwerkt. Het is dus een zaak om te kijken wat inbegrepen is in de abonnementsgelden en wat uitgesloten is of enkel tegen bijbetaling beschikbaar is. Zo voorkom je verrassingen op het einde van de maand.

Je zult ook even moeten navragen of je wel een VoIP dienst kunt draaien op je internetaansluiting, van diverse providers is namelijk bekend dat ze dit tegenhouden. Breedbandaansluitingen in Nederland zie je zelden dat providers dit blokkeren. Bij mobiele aansluitingen zie je dat eigenlijk in Nederland nagenoeg alle providers VoIP diensten blokkeren of gelimiteerd toestaan. In de toekomst zal dit zeker veranderen. Zo is het in België en Duitsland al een tijd toegestaan om je mobiele telefoon als SIP toestel te gebruiken of als internet router te gebruiken. Ik denk dat over een periode dit ook wel in Nederland zal gebeuren.

Je ziet de druk al komen vanuit de fabrikanten van mobieltjes (Nokia, Samsung, HTC, LG, etc...) die al hun telefoon aan de klant levert met hierop een VoIP dienst vooraf geïnstalleerd. Op sommige telefoons vind je Skype vooraf geinstalleerd. Skype is echter geen open systeem. Ik zou gaan voor SIP omdat dit een open protocol is.

Als je dus van een VoIP dienst gebruik wilt maken kijk dan bij een vaste verbinding na wat de provider eventueel voor je kan betekenen, bij een mobiele verbinding even de voorwaarden nagaan wat wel technisch kan en contractueel mogelijk is.



Meer weten over VoIP dienst? Kijk op Adinets.com.

donderdag 25 juni 2009

VoIP Gateway

Het implementeren van een VoIP gateway in uw huidige situatie zorgt ervoor dat u de voordelen van VoIP met uw eigen centrale kunt benutten. Deze bestaan in alle bedenkbare modellen, van klein naar groot. Een VoIP gateway zet het gesprek om van VoIP naar een traditioneel telefooncommunicatie methode. De overgang is zo eenvoudig voor uw medewerkers omdat zij gewoon de telefoon blijven gebruiken die men nu ook gebruikt.

Terwijl je je huidige centrale gebruikt doe je toch het voordeel van VoIP meenemen op het gebied van kostenbesparing op de abonnementskosten en belkosten.

Een VoIP centrale bied nieuwe functionaliteit zoals Voice Response, ook wel Auto Attendants genoemd. Je kunt dit bijvoorbeeld herkennen bij bedrijven waarbij je meteen als je hen belt automatisch een stem zegt : Als u het toestel weet druk nu toestelnummer in, Druk op 1 voor receptie, Druk op 2 voor verkoop, etc... Dit kun je dan implementeren zonder dat je hiervoor dure insteekkaarten hoeft te kopen voor je huidige centrale.

Je kunt extra kanalen regelen om te bellen of gebeld te worden zonder de nadelen van traditionele lijnen zoals extra kaarten aanschaffen, beperkt tot 1 locatie, merk- en/of modelgebonden zijn.

VoIP Media Gateways zijn er in analoge en digitale uitvoeringen. De analoge is bedoeld om traditionele analoge (POTS) telefoonlijnen te koppelen aan VoIP/SIP, terwijl de digitale is bedoeld om ISDN aan VoIP/SIP te koppelen. Een analoge VoIP Media Gateway start vanaf 150 euro.

Misschien vind jij redundancy belangrijker, ook hier zit je goed met een VoIP media gateway. Als je een VoIP gateway goed installeerd kan deze ervoor zorgen als er een stroomstoring is of een routerprobleem met je internetverbinding automatisch terugschakelt (noemt men fallback) naar je bestaande analoge POTS lijnen of digitale ISDN kanalen zodat je kunt blijven bellen wat de continuiteit bevorderd.

De verschillende bekende leveranciers van VoIP gateways zijn :Teles, AudioCodec, Grandstream, Patton en nog meer. Bij het kiezen van een juiste VoIP media gateway zul je alvorens je deze gaat aansluiten op je centrale eerst op een lijst van ondersteunde apparaten zodat kunt controleren of er problemen bekend of hoe je de implementatie moet doen.

Bij de keuze maken van een VoIP gateway stel je jezelf de vraag welke telefoonlijnen je wilt aansluiten. Moet er een koppeling zijn tussen je oude huidige telefooncentrale en je nieuwe IP PBX telefooncentrale? Spreek de voordelen door met de gebruikers.






Een VoIP gateway is een goede tool voor je onderneming, mits juist gebruikt en in goede combinatie met je IP PBX telefooncentrale. Voor meer info, lees verder op de site van de link.

dinsdag 23 juni 2009

Wat je allemaal kunt doen met een VoIP softphone...

Een VoIP softphone is een programma die je op je PC installeert zodat je de PC als een telefoon kunt gebruiken. Daardoor kun je met de mogelijkheden van VoIP spelen zonder al te veel kosten te hoeven maken.

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je de voordelen van een IP PBX systeem wilt bekijken. Je zult minimaal 2 toestellen moeten installeren om bepaalde scenario\'s te kunnen uitproberen. In plaats van meteen 2 voip telefoons aan te schaffen kun je ook softphones installeren op je test pc\'s of virtuele pc\'s. Er bestaan een aantal gratis softphones die uitstekend zijn voor het testen van instellingen en mogelijkheden. Zodra het je lukt om met de juiste instellingen de softphones te gebruiken door te bellen en door te schakelen zal dit je ook lukken met de hardwarematige SIP telefoons. De instellingen zijn namelijk nagenoeg gelijk.

In bepaalde implementaties hebben softphones een voorkeur boven de VoIP telefoons. Een voordeel wat je zou kunnen bedenken van een softphone is het inzetten in een callcenter. Bespaard ruimte en kosten aanschaf en onderhoud. Meestal kunnen softphones ook vanuit een database bellen via een koppeling die men Computer Telephony Integration (CTI) noemt. Je doet dan zowel kosten besparen als de werking eenvoudiger maken.

Een kleine investering heb je waarschijnlijk wel nodig in de vorm van een hoofdtelefoon en een microfoon, deze twee gecombineerd heet een headset. Je hebt ze met 1 of 2 oortelefoons en natuurlijk met een microfoon. Je PC zal dus moeten beschikken over een geluidsuitgang en een microfooningang. Gangbare PC\'s (zeg tot maximaal 3 jaar oud) ondersteunen beide aansluitingen. Kijk dit even na als je twijfelt.

Vaak hebben de gratis softphones minder mogelijkheden dan een commerciele uitvoering. Veel software-uitgevers van softphones bieden een gratis versie uit en een commerciele versie, die meer mogelijkheden bied.


Om meer te weten te komen over de mogelijkheden van VoIP en de toepassingen van voip softphones in jouw bedrijf, kijk op Adinets voor meer info.

zondag 21 juni 2009

Commerciele of gratis VoIP codec gebruiken?

Ik krijg veel vragen over het wel en wee met betrekking tot welke VoIP codec je moet kiezen.

Je moet met een aantal zaken rekening houden voordat je een definitieve keuze maakt. Het mooie van VoIP is dat SIP een open protocol is. Codecs daarentegen zijn zowel te krijgen in gratis-versies als versies waar je voor moet betalen.

Je moet nakijken of alle apparaten en/of applicates die je inzet wel die codec ondersteunen die jij wilt gebruiken. Zowel je voip telefoon als je pbx zal de gekozen codec moeten aankunnen. Mocht dit niet zo zijn kan het gebeuren dat je centrale eerst het spraakverkeer moet omzetten (transcoderen noemt men dit) naar de codec die de centrale gebruikt. Dergelijke omreken werkzaamheden zijn zeer intensief voor de processor van de server. Veel beginnende VoIP \'experts\' maken deze fout waardoor ten onrechten VoIP in het algemeen een slechte reputatie heeft. Het resultaat is dan dat de gesprekken te maken krijgen met korte onderbrekingen, dat klinkt als stotteren. Je wilt voorkomen dat je gebruikers deze nare ervaring meemaken. Daarom één goede raad. Zorg dat de VoIP codec goed ingesteld staat, in elk apparaat of programma.

Je snapt wel dat er verschil zal zijn tussen de commerciële als de gratis mogelijkheden. Een simpele uitleg zal dit verschil duidelijk maken. Een belangrijk onderdeel tijdens je speurtocht naar de mogelijkheden via VoIP zal het benutten van de beschikbare bandbreedte zijn. Je snapt zelf ook wel dat als er meer bandbreedte beschikbaar is je dit kan inzetten voor meer dingen. Als voorbeeld kun je denken dat er meer gesprekken mogelijk zijn, meer doorschakelingen kunnen plaatsvinden of meer mensen tegelijktijd hun voicemail kunnen afluisteren. Als je meer bandbreedte wilt hebben zul je een hoger abonnement moeten afsluiten bij je ISP. Door efficienter om te gaan met je capaciteit kun je ook meer capaciteit verkrijgen, compressie toepassen zorgt dat je meer ruimte krijgt. Dit is juist de sterke kan van de codecs die een licentie-model hanteren waarvoor je moet betalen. Hoe meer compressie mogelijk is met een betere spraakkwaliteit hoe duurder de codec maar ook tegelijkertijd hoe minder bandbreedte er nodig is waardoor je meer capaciteit krijgt zonder een duurder internetaansluiting te nemen. Het is mogelijk dat je al de maximale verbindingssnelheid hebt bij je ISP. Een goede codec zou hierbij een oplossing kunnen zijn zodat je toch kunt uitbreiden.

Veel implementaties zijn gebouwd rondom de VoIP codec G.711. Er bestaan 2 varianten, namelijk de A en de B. De A komt veel voor in Europa terwijl de B vooral in Japan en USA worden toegepast. Je hebt minimaal 128 kbps bandbreedte nodig om G.711 te gebruiken. De gesprekken zijn kwalitatief hoog.

Een bekende commerciële codec is G.729. Door de compressie is maar 36 kbps per gesprek nodig . Populair is de GSM codec die ook maar weinig bandbreedte nodig heeft maar die hoorbaar minder kwaliteit bied.

Ga goed na welke mogelijkheden je hebt bij de keuze van een goede VoIP codec.




Een goede VoIP codec vinden is cruciaal voor het goed laten functioneren voor jouw VoIP systeem.

vrijdag 19 juni 2009

Linux in de wereld van VoIP

Je hebt voldoende keuze uit VoIP PBX systemen. Je hebt de vrijheid om Linux als OS te nemen bij de keuze van een IP centrale. Tegenwoordig doen een aantal aanbieders hun software zowel in de Windows-smaak als Linux aanbieden. Je ziet steeds vaker zelfs ook Apple als keuze worden toegevoegd. Over die andere besturingssystemen zal ik ook nog schrijven, maar in dit artikel even de schijnwerpers op Linux.

Linux oplossingen zijn ook als Open Source en Freeware te krijgen. Diverse Linux distributies zijn gratis of vragen een kleine vergoeding.

VoIP en Linux gaan goed samen. Linux houd al sinds het begin van Linux redelijk de VoIP ontwikkelingen bij. Asterisk is een bekende oplossingen van een VoIP PBX systeem op Linux gebaseerd.

Geef bijvoorbeeld PBXnSIP ook een kans om hun oplossing te bekijken. Je kunt een proefversie downloaden. PBXnSIP is één van de weinigen die Windows en Linux en MacOS als Operating Systeem ondersteunen.

Veel uitprobeer versies hebben een beperkende factor ingebouwd. Deze versies zijn enkel om te kijken of de technische mogelijkheden je aanspreken waar je na je testperiode overgaat tot het aanschaffen van de volledige versie. Let goed op als je een keuze gaat maken tussen een gratis versie en een commerciele versie. Misschien is het in jouw situatie toch beter iets meer budget te reserveren zodat je makkelijker kunt doorgroeien in de nabije toekomst. Je zou niet willen dat je een gratis Linux VoIP centrale implementeert en 2 maanden later een volledig nieuw traject moet ingaan om de groei van de behoefte aan te kunnen.

Ik raad je ook aan om te controleren hoe het zit met ondersteuning en upgrades. Probeer te voorkomen dat je goedkoop met gratis software gaat werken maar je jaarlijkse kosten enorm zijn, let hier op.

Dit laatste geld natuurlijk ook voor gratis Windows- of Mac OS-versies.

Mocht jij of jouw systeembeheerder geen kaas hebben gegeten van Linux zou ik Linux niet overwegen. Verstandige keuze zou zijn een platform die je momenteel al hebt. Het fijne hiervan is dat je geen ellende op je nek haalt en onvoorziene kosten die misschien om de hoek komen kijken waar jij geen rekening mee hebt gehouden omdat Linux niet je terrein is.

Je moet er rekening mee houden dat binnen Linux er ook verschillen bestaan. Zo heb je verschillende distribiteurs. Hier diegene die je het meeste tegenkomt bij VoIP: RedHat ES4, CentOS 5, Debian 4.0 en FreeBSD 7.0/32 en SuSE 10. Je kiest de distributie waar je de meeste kennis van hebt of kan inhuren om zo ellende te voorkomen.

Wil je meer weten over VoIP en de mogelijkheden van voip en linux, kijk dan op de informatieve sites op Internet, want er is genoeg gratis informatie te vinden.

zaterdag 13 juni 2009

Internet bellen

Iemand die aangeeft dat hij belt via internet kan andere dingen bedoelen dan jij denkt.

Een veel gemaakte misvatting is dat internet bellen altijd via een computer moet gebeuren. Het is inderdaad één van de vele mogelijkheden om te bellen via internet. Er bestaan genoeg alternatieven om bellen via internet mogelijk te maken.

Er zijn USB telefoons op de markt die je onder een tientje kunt kopen. USB heeft als voordeel dat het kinderlijk eenvoudig is aan te sluiten op je computer. Een nadeel van deze oplossing is dat de PC altijd moet aanstaan. Een betere oplossing zou een WiFi of een DECT telefoon zijn die je instaat stelt om te bellen via internet zonder dat je computer hiervoor aan hoeft te staan. Als je een dergelijke telefoon wilt aanschaffen kun je in de winkel vragen naar een VoIP telefoon die SIP ondersteund en WiFi of DECT ondersteund. Mijn ervaring is dat DECT iets beter werkt. Let op. Er zijn Skype en MSN telefoons die ook in wezen bellen via internet telefoons zijn. Alleen ondersteunen die telefoons alleen hun eigen systeem en niet SIP. Als je voor SIP ondersteuning kiest kun je vrij kiezen uit de vele SIP providers.

Je hebt ook buro-modellen, die dan bedraad zijn i.p.v. draadloos. Je sluit deze met een netwerkkabel aan op je netwerk. Je kunt ermee bellen zonder de noodzaak van een computer. Dergelijke telefoon heeft het uiterlijk van een traditioneel telefoontoestel, met als enig verschil dat je belt via internet.

Er bestaat een grote kans dat jij momenteel al via internet belt zonder dat je dit weet of hebt stilgestaan. Veel mensen die bellen gecombineerd hebben met hun DSL of kabelabonnement, bellen al via het internet. De provider zet een router bij jouw neer die een ingebouwde ATA heeft waardoor jij je huidige telefoon kunt omklikken en meteen werkt. Vanaf dan bel je via internet via SIP. Nederland heeft momenteel miljoenen bellers via internet.

De beste en meest uitgebreide informatie die je wilt hebben over VoIP en internet bellen vind je op www.adinets.com.

donderdag 11 juni 2009

De link tussen IVR en VoIP

Ik zal om te beginnen eerst eens de afkorting uitleggen. IVR staat voor Interactive Voice Response en zie je in populariteit stijgen sinds VoIP. Vertaling van het Engels naar het Nederlands is dit : Interactief Gesproken Antwoord.

Sommige mensen gebruiken de term IVR en Auto Attendant door elkaar heen. Feitelijk zijn het 2 afzonderlijke termen die je steeds vaker tegenkomt bij VoIP. IVR wordt bij VoIP vooral ingezet voor doelgerichte taken. Een Auto Attendant laat de beller gemakkelijk doorverbinden of een tekst horen.

Een IVR kan worden aangestuurd worden via DTMF (de toontjes die je hoort als je een nummer tikt op je telefoon) of via je stem. In de toekomst verwacht men dat aansturing via de stem DTMF overbodig zal maken. IVVR, Interactive Voice and Video Response is al volop in ontwikkeling. De mogelijkheden aan toepassingen hierbij zijn oneindig. Je kunt een instructie-video laten zien. Er zijn zelfs IVVR\'s in testfase die de gelaatsuitdrukking van de beller aftast om te kijken of de beller gelukkig of verbaasd (komt niet uit de keuzes) is. De gebruikerservaring en tevredenheid zal hierdoor verbeterd worden en de mogelijkheid op fraude verkleinen. Omdat privacy steeds meer een issue is zal in de toekomst ook bij IVVR\'s gekeken moeten worden wat en hoe we hier mee om moeten of willen gaan.

Ik weet zeker dat een aantal toepassingen van IVR via VoIP je bekend in de oren klinken. De bekende belspellen van televisie, je stem uitbrengen n.a.v. een uitzending van bijv. Idols, bestellen van producten en telebanking.

Een IVR oplossing kan op verschillende manieren geimplementeerd worden. Op je eigen lokatie, bij een telecom-operator of je huurt het. Dit laatste word ook wel Virtual IVR of Hosted IVR genoemd.

De gebruiksvriendelijkheid van software verlaagd de drempel zodanig dat veel mensen de inschattingsfout maken door te denken dat het gemakkelijk is. Het tegendeel is echter waar. Het goed implementeren staat en valt bij het begrijpen van de beller. Je volstaat niet met een paar simpele stappen in te stellen en hier van uitgaan dat de beller ook zo denkt. De beller krijgt anders te maken met voor jou logisch klinkende mogelijkheden in het menu terwijl de beller zelf het niet snapt. Veel bellers hebben nog steeds een hekel aan IVR omdat dit hun herinnert aan hun slechte ervaringen in het verleden. Er zijn wel degelijk branches waar men dit zodanig heeft geregeld dat de klanten dit als fijne dienstverlening ervaren, bijvoorbeeld vliegmaatschappijen (sommige) of software-leveranciers. Na het nummer gebeld te hebben krijg je meteen de IVR eraan. Je geeft wat gegevens en krijgt direct de informatie die je nodig hebt. Bepaalde bedrijven hebben geen andere keuze dan hun ingestelde IVR. Je hebt dan geen keuze om iemand te spreken. Bedrijven die klantvriendelijkheid hoog in hun vandaal hebben staan bouwen wel een optie in het keuzemenu in om doorverbonden worden met een assistent die je kan begeleiden. Weet je wat je moet ingeven doe je dit en krijg je direct wat je nodig hebt. Mocht je geen idee hebben wat je moet ingeven kun je nog altijd hulp vragen bij een \'echte\' persoon. Hierdoor krijgen de mensen die weten wat ze willen snel wat ze nodig hebben en de mensen die een persoon willen spreken ook. Zo voldoe je aan allebei de doelgroepen hun wens. De capaciteit en efficiency gaat hierdoor omhoog evenals de goede ervaring van de klant.

Meer weten over VoIP en zaken die daaraan zijn gerelateerd, zoals voip ivr, kijk dan op de site van Adinets. Een onafhankelijke adviesbron voor VoIP nieuws en feitjes.

dinsdag 9 juni 2009

Waarom zou je een VoIP telefoon willen gaan gebruiken?

Ik zal het zo hebben over de functionele voordelen van een VoIP telefoon. Bij het invoeren van een VoIP telefoon zul je merken dat het een belangrijk voordeel is dat je niet beperkt bent tot het gebruik van een merk. Vroeger deden de fabrikanten van telefooncentrales ervoor zorgen dat enkel hun merk en model telefoon op de centrale aangesloten kon worden. Door de kost van SIP is er gelukkig meer keuze vrijheid. Je kunt kiezen voor een luxe uitvoering van een telefoon van een bepaald merk of een low budget voip telefoon, zolang deze SIP ondersteund kun je deze aansluiten op je voip centrale.

Je kunt door deze vrijheid ook zelf kiezen of je voor budget of kwaliteit gaat. Zo zou je met goedkope toestellen kunnen beginnen en als je gegroeid bent en dit eventueel nodig vind doorgroeien naar duurdere modellen die meer functionaliteit bieden. De goedkopere telefoons zijn per definitie geen kapitaalsvernietiging. Je kunt deze later op andere plekken inzetten waar bepaalde functies niet noodzakelijk zijn.

Bij het kiezen van een juiste VoIP telefoon dien je wel even te kijken of de functionaliteiten en technische specificaties voldoen aan de mogelijkheden van je centrale. Als bijvoorbeeld je budget VoIP telefoon geen indicatielampje heeft voor nieuwe voicemail kan je ip pbx centrale misschien dit wel aan maar zul je niet veel zien op je telefoon. De meeste fabrikanten van VoIP centrales hebben op hun website een lijst met ondersteunde toestellen in combinatie met de door hun geleverde functionaliteiten.

Een bijkomend voordeel bij het gebruik van een VoIP telefoon via een goede aanbieden is het omlaag brengen van de kosten. Vaak is het zelfs zo dat je abonnementsgelden enorm omlaag gaan omdat bellen via VoIP niet per lijn gaat maar via je capaciteit van je internet verbinding. Dat kunnen 3 telefoontjes tegelijkertijd zijn maar ook 60. ISDN30-verbruikers weten wellicht over hoeveel kosten per maand ik het heb. Deze kosten bespaar je je uit.

Je kunt een keuze maken tussen fysieke VoIP telefoons of softphones, dit zijn VoIP telefoons in de vorm van een programma. Het installeren van een softphone op een smartphone, modern gsm-toestel, bied je de mogelijkheid om gesprekken te plegen en te ontvangen terwijl het hierbij niet uitmaakt waar je bent.

Als je veel informatie over VoIP wilt vinden kun je het beste beginnen bij de site van Adinets. Vooral de artikelen over een voip telefoon zijn bijzonder de moeite waard.

maandag 8 juni 2009

VoIP conference : iets voor u?

Als regelmatige VoIP gebruiker ben je steeds vaker bewust van nieuwe nuttige functionaliteiten die een IP PBX centrale bied.

Vroeger was het gezamelijk met elkaar bellen, teleconferencing, een dure optie en vroeg technisch veel aan je traditionele centrale en lijnen. Met VoIP is dit allemaal gemakkelijker mogelijk. Je kunt met je collega\'s via VoIP conference samen met elkaar onderwerpen bespreken. Een andere naam hiervoor is bijvoorbeeld televergaderen. 1 persoon initieert de vergadering of teleconference en andere deelnemers bellen naar een nummer waar de vergadering op plaats vind. Ze komen dan de vergadering binnen en kunnen dan luisteren en spreken. Als je een klant uitnodigt kun je daarna collega\'s van andere afdelingen erbij betrekken om aan het gesprek deel te nemen. Je kunt hier tijd mee besparen voor alle genodigden. Veel VoIP conference systemen bieden de mogelijkheid om de teleconference op te nemen zodat je kunt leren van de gesprekken of de kwaliteit kunt monitoren. De meeste VoIP conference systemen nemen dit op in .WAV of .MP3 bestanden zodat je dit gemakkelijk op elke Windows PC kunt naluisteren of doorsturen.
Sta je op het punt om een keuze te maken bij een Hosted PBX provider of een eigen VoIP software IP PBX bekijk dan goed om de wenselijke mogelijkheden aanwezig zijn. Wil je enkel dat \'interne\' gebruikers VoIP conference kunnen gebruiken? Ga je VoIP conference ook aanbieden aan bellers die extern zijn van je bedrijf? Middels VoIP of een traditionele telefoonlijn? Gaan deze externe mensen inbellen via een gratis 0800-telefoonnummer, tegen betaling via een 0900-telefoonnummer of op een gewoon telefoonnummer zoals bijvoorbeeld 020-xxxxxxx? Misschien wil je wel een beveiligingsmechanisme zoals een PIN-code op een vergadering hebben zodat enkel uitgenodigde bellers middels de PIN-code kunnen deelnemen aan de VoIP conference. Wil je de mogelijkheid hebben om een operator aan te stellen die de bellers kan muten (geluid dempen), verwijderen uit conference, in een wachtrij zetten (mensen die vragen willen stellen of een bestelling plaatsen na de vergadering.)?
Bedenk wel dat het aantal bellers die in een VoIP conference zitten bandbreedte verbruiken, laat daarom je systeembeheerder of netwerkbeheerder uitrekenen hoeveel capaciteit je nodig hebt om de VoIP conference zonder hapering van geluid te kunnen organiseren. Mensen die zelf een IP PBX op kantoor hebben zullen via hun eigen netwerk (LAN) veel mensen kunnen bedienen voor VoIP conference. Mensen die via internet deelnemen aan de vergadering zullen een belasting uitoefenen op de internetverbinding van kantoor, je netwerkbeheerder kan dit gemakkelijk uitrekenen.

Wil je meer weten over een voip conference of alle dingen die je met voip kunt doen, dan kun je het beste kijken op de site van Adinets.

zondag 7 juni 2009

Wat kan VoIP voicemail voor u doen?

De meeste VoIP pbx centrales ondersteunen voicemail.Steeds meer hosted pbx diensten bieden voicemail aan als dienst.

Vandaag de dag kun je met voicemail meer dan in het verleden.

De voicemailberichten kun je in je e-mail inbox ontvangen. Als je e-mail onderweg kunt ontvangen krijg je dus de mogelijkheid om je bericht af te luisteren en eventueel inclusief instructies door te sturen naar andere e-mail adressen. Het gebruikte bestandsformaat is meestal WAV of MP3.

Je kunt instellen dat een route gevolgd moet worden alvorens een gesprek in jouw voicemail terecht komt. Bijvoorbeeld na 7 seconden niet opnemen naar je secretaresse, dan een telefoontje naar je mobiele telefoon, na weer 7 seconden naar de afdelingsassistent en daarna naar de voicemail. Hierdoor krijgt de beller de meeste kans iemand eraan te krijgen. Je kunt het ook zo instellen dat jij niet gestoord word op je mobiele telefoon maar rechtstreeks naar de voicemail. Bij een VoIP centrale kunnen de gebruikers hun eigen instellingen wijzigen. Hiervoor is geen aktie nodig via de leverancier van je centrale. Daardoor kun je flexibeler werken en bespaar je eventuele aanpassingskosten.

De meeste VoIP telefooncentrales ondersteunen het instellen van systeemvlaggen, die laten de centrale anders reageren naar aanleiding van de status van de systeemvlag op dat moment. De route die een beller doorloopt is afhankelijk van bijvoorbeeld of het \'s nachts, werkdag, lunchpauze, vakantie, etc. is.Meteen doorverbinden naar je collega als je op vakantie bent, bespaart van kastje naar de muur situatie's voor de klant en collega's van andere afdelingen. 's Nacht wel naar je voicemail maar niet doorverbinden naar je mobiele telefoon. Je kunt zoveel scenario's bedenken als je wilt.

VoIP voicemail zorgt ervoor dat je effectiever kunt werken. Je krijgt meer vrijheid buiten de kantooruren. Je klant of collega zal de betere bereikbaarheid waarderen.

voicemail en voip is een redelijk complex onderwerp, maar voip zelf is nog veel complexer. Met alle protocollen en begrippen die erbij horen is het de moeite waard er wat onderzoek in te stoppen. Kijk voor meer info over voip zaken op Adinets.com.