Vraag jij je ook wel eens af of we in Nederland wel goedkoop internet hebben? Zodra je Nederland vergelijkt met andere landen zul je zien dat wij relatief veel en snel internet krijgen voor de prijs die we betalen.
Door de lage prijs hebben veel mensenin Nederland breedband internet. De abonnementen starten van rond een tientje tot honderden euro’s. Maar wat is nu goedkoop? Het heeft ermee te maken wat je met je verbinding wilt gaan doen en ervan verwacht.
Stel je even voor dat je een keuze moet maken uit 2 auto's. Je kunt een vrachtauto kopen voor 3 ton. Voor 300.000 krijg je ook een Porsche… De vraag in deze is natuurlijk wat moet je ermee doen en wat wil je ermee doen? Als je per week 10 pallets verfblikken moet vervoeren lijkt me de Porsche niet zo’n goede zet. Met het kiezen van je internetabonnement is dit precies hetzelfde. Je zult datgene moeten nemen dat bij jouw behoeftes past. Het is niet verstandig om eenvoudigweg de keuze maken gebaseerd op het goedkoopste .
Welke reden denk je dat er is dat ik aan die artikel ben beginnen te schrijven? Diverse internetproviders gooien echt met de pet erna. Zo misleidend zijn hun marketinguitingen. Waarom zou ik me hier iets van aftrekken? Nou. Ik ben nogal de persoon waar veel mensen vragen wat ze het beste kunnen nemen. In veel gevallen probeert men zo goed als mogelijk mijn advies op te volgen maar word men uit balans gebracht door de misleidende informatie die de providers in hun marketing gebruiken.
Ik heb een goed voorbeeld van een marketing goede campagne maar qua feiten een technische horror. Tele2 is hier erg goed in. Zo hebben zij een directe verwijzing naar goedkoop in hun campagne. Het meesterlijk bedacht Cheap met een grap richting Sheep wat schaap betekend in het Engels. Trouwens cheap is Engels voor goedkoop. Ik zal mijn ervaringen met jullie delen die ik heb met klanten van Versatel (nu over op Tele2) en Tele2. Ze schreeuwen van de daken dat zij zo goedkoop zijn met 20 Mb/s. Dit is trouwens iets wat alle ADSL providers doen. Zou een beetje hypocriet zijn als we alleen Tele2 als zondebok namen.
Wat me wel irriteert dat ze er niet bij vertellen dat als je TV kijkt je download inzakt als een pudding. Niemand die ik ken heeft echt 20 Mb/s wat zo’n 2.500 KB/s downloaden mogelijk moet maken. De snelste downloadsnelheid die ik heb gezien was 1.200 KB/s. Ik moet zeggen dat de meeste gebruikers snelheden hadden van 700 tot 1.000 KB/s. Klein rekensommetje zegt ons dat ze maar de helft krijgen van wat men beloofd. Waag het niet om tijdens het downloaden televisie te gaan kijken. Dan staat het huilen je dichterbij dan het lachen. Dan zie je de download opeens nog maar 200-250 KB/s halen. Ongelofelijk dat iedereen dit zomaar pikt. Hoe durft men dit als goedkoop te betitelen? Een betere term zou volgens mij duurkoop zijn. De meeste gebruikers zijn hier totaal niet in thuis en zij zullen nog niet eens weten dat het te langzaam gaat omdat ze niet anders gewend zijn. Eigenlijk is dit schandalig. Niet goedkoop Internet.
Als je bijvoorbeeld kabelinternet neemt als bijvoorbeeld UPC of Ziggo krijg je meer wat je beloofd word. Ik heb bij een aantal internetgebruikers gemeten wat hij snelheid was met kabelinternet en zij haalden toch echt rond de 2200-2300 KB/s als ze een 20 Mb/s abonnement hadden. Het maakte bij hen, natuurlijk niet, niet uit of je TV kijken of niet. Je ziet dat zij wel meer richting die beloofde 20 Mb/s zitten.
Even terug naar de essentie van dit artikel. Wat mag je goedkoop noemen? Als je betaald voor 20 en je krijgt naar 6 of zelfs maar 4 noem ik dat niet goedkoop internet. Dan vind ik het zelfs duur!
Los van het feit of je wel zo’n snelle verbinding nodig hebt. Kies een abonnement die bij je wensen past.
Zo zijn er gebruikers waar ik een snel internetabonnement heb afgeraden. Tijdje geleden heb ik iemand die bij Ziggo 50Mb/s had gekozen nog zijn keuze laten herzien. Opzich erg leuk. Hij kon bestanden met maar liefst 5000+ KB/s downloaden. Ongelofelijk dat je voor zo weinig geld zo'n belachelijk snelle, over een paar jaar lachen we erom, internetverbinding kunt krijgen. Alleen heb ik aangeraden de internet terug te laten schroeven naar 20 Mb/s omdat hij toch maar sporadisch download en dat ‘extra’ geld steekt in extra TV zenders met eventueel het HD pakket. Zo heeft de gebruiker meer aan deze combinatie voor hetzelfde geld. Zo kan hij meer waarde krijgen uit hetzelfde bedrag. Hij heeft nu goedkoop internet. Hij kan goed internetten maar ook meer zenders bekijken.
De vraag gaat binnenkort komen of VDSL de verloren snelheid kan inhalen op bijvoorbeeld fiber of kabel. Vooral ook met de kosten en de daadwerkelijke snelheden.
Inbellen
Je heb een goedkope manier om te internetten en dat is middels inbellen via een modem.
Omdat het zo erg traag gaat vind ik niet dat je zo'n manier van internetgebruik kunt zien als volwaardig internet. Als je zo'n trage verbinding hebt kun je niet genieten van YouTube zonder dat het downloaden met stotteren gaat of snel even e-mail checken. Ik vind dat je zoiets toch minimaal zonder problemen moet kunnen doen.
Veel klanten gebruiken dit niet maar hun kinderen willen wel de mogelijkheid hebben om te kunnen chatten. Internet via inbellen met je modem is handig om even met je notebook of PC toch kunnen internetten als er geen ander alternatief mogelijk is. Internetproviders die dialup internet aanbieden, zo noemt men soms internet via inbellen, zijn er nog genoeg te vinden. Echter vind ik het zo traag werken dat ik het niet als vervanger zie. Zelf heb ik op mijn mobieltje een flatfee internet verbinding. Hierdoor kan ik in bepaalde situatie's toch internet via mijn notebook gebruiken. Dit werkt vele malen sneller dan een traditioneel modem inbel internet. Via mijn mobiel internet haal ik wel 200 KB/s.
Wel moet je opletten als je via je mobiele telefoon gaat internetten. Zorg dat je een flatfee abonnement hebt zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Flatfee wilt zeggen dat je een vast bedrag betaald voor 'onbeperkt' internet zodat je geen onverwachte kosten hebt op het einde van de maand. Als je dit niet hebt moet je per minuut of per KB betalen en dit kan een zeer kostbare zaak worden. Misschien verstandig om dit even in je voorwaarden na te kijken. Mocht je in het buitenland zijn moet je natuurlijk opletten want de tarieven om te internetten via het buitenland zijn erg hoog. Ik weet zeker dat je snel arm word mocht je dat nog niet zijn. Als je toch in het buitenland internet moet gebruiken kun je het beste een lokale aanbieder pakken en hier een kaartje van kopen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten